Hunter: focus op het paard

Wist je dat in Hunter rubrieken het paard beoordeeld wordt en dat in Equitation rubrieken de technische vaardigheden van de ruiter centraal staan in de beoordeling? De Amerikaanse manier van rijden met een zachte hand, balans en een ‘forward seat’ is zeer populair tot en met Grand Prix niveau. Kijk maar naar olympische topruiters als McLain Ward, Beezie Madden en Reed Kessler. Het verschil met de reguliere springsport is, is dat snelheid er niet toe doet. Daarom: Forget the clock, remember the ride!

'Het hunter parcours bestaat uit slechts acht hindernissen, gebaseerd op natuurlijke obstakels, waarbij het paard van start tot finish vloeiend en in een gelijkmatig tempo dient te springen'


In Hunterrubrieken zoeken juryleden in feite naar het paard met de beste eigenschappen voor de vossenjacht. Dat is een aantrekkelijk, atletische springpaard dat:

  • voorzichtig is
  • zijn knieën boven de sprong omhoog brengt
  • zijn voorbenen goed vouwt
  • een gemakkelijk, constant temperament heeft
  • comfortabele, vlakke bewegingen zonder uitgesproken knie-actie
  • een correcte bouw zodat het paard minder vatbaar is voor blessures

Al deze eigenschappen zouden essentieel zijn voor een goed paard om meerdere uren over het platteland te rijden en de opstakels te springen die je onderweg tegenkomt.

 

Constant ritme

Hunters moeten met ontspannen, lange passen bewegen zonder veel contact of invloed van de rijder om het paard in een constant ritme te houden. Er zijn paarden die aan het perfecte plaatje van een hunter voldoen, maar er zijn ook genoeg paarden die een fantastische instelling hebben en goed samenwerken met hun ruiter om een vloeiende, aangename indruk te maken in het parcours en in de 'Under Saddle rubrieken' in stap, draf galop en 'hand galop'.

 

Er zijn diverse hunterrubrieken waardoor een grote groep paarden geschikt is voor deze tak van sport. Sommige rubrieken zijn competitiever en opengesteld voor professionals, terwijl andere klassen puur voor amateurruiters zijn. De hunterrubrieken zijn voor ruiters van alle leeftijden met paarden en pony's. Als deelnemer bepaal je zelf hoe hoog (of laag) je wil springen.

'Zowel bij de hunters als Equitation zijn er op diverse niveaus minstens drie rubrieken te verrijden: twee springparcoursen en één 'Under Saddle class' met alle paarden/pony's tegelijk in de ring. De deelnemer met de hoogste punten behaald over de drie rubrieken wint het dagkampioenschap. De nummer twee wordt reservekampioen.'


Scott Stewart en zijn zeer succesvolle Holsteiner ruin Catch Me rijden de allerhoogste score van 100 punten in the High Performance Hunters.

Jennifer Hannan en haar schitterende KWPN'er Olympic Fire (Odermus R), winnaars van de 'High Performance Hunter Stake' tijdens de National Horse Show in Kentucky op 1 november 2017.

 


Equitation: ruiter in spotlights

De Equitation ruiter wordt op de vorm en vaardigheid getest in een parcours met een hogere moeilijkheidsgraad, waarbij ruiter en paard verschillende uitdagingen voorgeschoteld krijgen. Juryleden beoordelen hoe de ruiter het parcours rijdt, maar kijken ook naar de lijn die richting de hindernissen gereden wordt en het tempo en waarderen een constante sprong waarbij het paard elke hindernis vanuit dezelfde afstand springt het meest.

'Equitation rubrieken zijn het werkgebied voor ruiters die hun techniek willen perfectioneren'


De sprongen van het paard moeten er hetzelfde uitzien, niet één verre sprong doordat het paard te ver van de hindernis afzet, gevolgd door sprongen waarbij het paard te dicht bij de hindernis komt. De parabool waarin het paard over de hindernis springt, moest zoveel mogelijk gelijk zijn.

 

Het paard voor de Equitation klassen:

  • heeft een iets vlakkere manier van springen
  • duwt de ruiter bij het springen niet teveel uit het zadel.


Tijdens de Equitation rubrieken worden de paarden in een meer verzamelde houding gereden. Naast de stap, draf en galop worden er meer technische vaardigheden van de ruiter gevraagd, zoals halthouden en achterwaarts of doorzitten of zelfs rijden zonder voeten in de stijgbeugels.

 

Paarden die een minder perfecte exterieur of minder uitstraling en charme hebben maar goed meewerken met de ruiter, kunnen zeer succesvolle Equitation paarden zijn. De Equitationrubrieken zijn voor ruiters van alle leeftijden met paarden en pony's.

Hoe ziet een Equitation rubriek er eigenlijk uit? Laten we eens kijken naar Taylor St Jacques die in 2017 de WIHS Equitation finales in Washington won met haar paard Di Samorano.

Een winnende rit van Maddy Darst in de Hermès WIHS Equitation Finals tijdens de Washington International Horse Show. Wat denk je? Zou Equitation rijden ook wat voor jou zijn?