Aftrap Hunter-Jumper Equitation rijden immens succes

Barbara Schreuder-Wolf, hier op Eye of the Tiger, won de Adult Equitation én Working Hunter! Alle foto's door Jeroen Spoolder
Barbara Schreuder-Wolf, hier op Eye of the Tiger, won de Adult Equitation én Working Hunter! Alle foto's door Jeroen Spoolder

De allereerste Hunter-Jumper Equitation Holland wedstrijd op zaterdag 28 april lijkt de ultieme start te zijn van de Amerikaanse manier van wedstrijd rijden in Nederland. De hunter- en equitationrubrieken in de USA zijn razendpopulair en gaat naar alle verwachting ook hier terrein winnen.

 

De Amerikaanse Patricia van Motman uit Soest en Florence Wetzel uit Florida sloegen de handen ineen en ‘Hunter-Jumper Equitation Holland’ werd geboren. Door het hele land werden er clinics georganiseerd om geïnteresseerde ruiters kennis te laten maken met en voor te bereiden op deze techniek van rijden. Kort gezegd gaat het in de hunterrubrieken om het paard of de pony en wordt in de Equitation klassen de vaardigheid van de ruiter getest. De tijd speelt geen rol, waardoor de ruiters zich kunnen focussen op een vloeiende, harmonieuze ronde waarbij ze zelf in de ‘forward seat’ zitten.

Janny Morsink voorzag de ponyruiters van veel tips.
Janny Morsink voorzag de ponyruiters van veel tips.

Zes kampioenen

De KNHS stelde zaterdag haar terrein beschikbaar, er werd een Amerikaans jurylid ingevlogen en van alle kanten werd er met belangstelling naar de wedstrijd over natuurlijke hindernissen gekeken. De bijna zeventig deelnemers sprongen twee omlopen, waarna ze met z’n allen per groep in de baan terug kwamen voor de ‘under the saddle class’. Voor elk onderdeel waren er prijzen, gevolgd door het huldigen van de overall kampioen en reservekampioen. De winnaressen waren Jantien Naber, Femke Meenhuis, Barbara Schreuder-Wolf (2x), Madeleine Brugman en Monique van den Hoeven.

 

Voor deelnemers was het een interessante wedstrijd zonder parcourslopen en een directe start zodra je de ring betrad. Sommige pony’s en paarden waren onder de indruk van de bijzondere sprongen, maar het merendeel liep fijn rond en verbeterde zich in de tweede ronde. Het enthousiasme was groot, merkte ook Patricia van Motman.

 

‘Dit is het’

“Mijn telefoon, app, email… It’s going bananas! Zoveel complimenten. ‘Dit is het! Dit is wat we willen’, hoor ik steeds. Het was fun en heel veel ruiters hebben aangegeven meer van dit soort wedstrijden te willen rijden. Voor mij voelde het als thuiskomen. Geen geschreeuw, geen gestresste ponyouders. De sfeer was heel vredig en zo moet het ook zijn. Ik was enorm onder de indruk hoe goed iedereen hun best deed”, vertelt Patricia van Motman.

Florence Wetzel en Patricia van Motman feliciteren Wendy Scholten, auteur van dit artikel, onze websitebouwer en Social Media specialist.
Florence Wetzel en Patricia van Motman feliciteren Wendy Scholten, auteur van dit artikel, onze websitebouwer en Social Media specialist.

Hobbels in de weg

Het Amerikaans jurylid Angela Chovnick beoordeelde de ruiters acht uur lang aan één stuk en deed dit met plezier. “Echt geweldig deze eerste Hunter-Jumper Equitation Holland wedstrijd. Ik heb genoten van een aantal prachtige rondes met goede ruiters en goed opgeleide paarden. Er waren voor sommigen nog wel wat hobbels in de weg, zoals de galopchangementen, maar iedereen probeerde er het beste te maken. Er valt hier en daar nog wel wat te leren, maar ik heb heel veel goede, positieve dingen gezien en veel enthousiasme.”

 

Zachtere manier

Voor het geven van feedback was helaas geen tijd, al is dit ook niet gebruikelijk in Amerika. “Bij ons zijn het de trainers die de studenten feedback geven. Zij weten wat wij als jury willen zien en leggen uit waar ze minder hoog op gescoord hebben. Ik begrijp dat er in Nederland nog niet veel trainers zijn die hierop gespecialiseerd zijn, maar dat zal ongetwijfeld groeien door de clinics door Florence Wetzel, die ook voor trainers en juryleden interessant zijn. Florence heeft al een geweldige job gedaan. Natuurlijk zijn de wedstrijden leuk voor ruiters die niet hoog willen springen, maar het gaat vooral om de wijze van rijden. Hoe controleer je je paard op een zachtere manier en dus niet alleen met je hand?”

Tegen de stroom in

Florence Wetzel, die diverse clinics gaf, was blij met de opkomst. “Zoveel mensen die ik getraind heb en die zich comfortabel genoeg voelden om naar de wedstrijd te komen. Dat gaf echt voldoening. Het is nog zo nieuw en onbekend voor ze. We zijn enorm dankbaar voor de medewerking van de KNHS, onze hoofdsponsor Horses2Fly en het aantal deelnemers. Ik heb het gevoel dat we nu op waarde geschat worden. Er is nu interesse en support."

 

"Het is een ‘true win, win win’. Winst voor de paarden, winst voor de mensen die willen blijven rijden en winst voor de business. Hoe meer mensen rijden, des te meer mogelijkheden voor iedereen. Hunter-Jumper Equitation Holland wedstrijden kunnen een reden zijn om een paard toch aan te houden. Mensen nemen eenmaal graag deel aan een wedstrijd en willen beoordeeld worden. We begonnen met tegen de stroom inzwemmen, maar na deze wedstrijd gaan we al wat meer met de stroom mee. In juni ben ik terug voor clinics en dan zal de komende wedstrijd niet lang meer op zich wachten!”

  

Laeticia Schreinemachers en haar pony J-Barolo
Laeticia Schreinemachers en haar pony J-Barolo

Kampioenen HJE Holland Show

Short Stirrup pony (ruiters t/m 12 jaar)

Kampioen: Jantien Naber, De L’Equille

Reservekampioen: Laeticia Schrienemachers, J-Barolo

 

Childrens’ Hunter and Equitation met paard of grote pony

Kampioen: Femke Meenhuis, Woodrow Carisbrooke

Reservekampioen: Candice van Motman, Cree Hennessy

 

Adult Equitation

Kampioen: Barbara Schreuder-Wolf, Corbiere

Reservekampioen: Michelle Dijkerman, Gino

 

Working Hunter

Kampioen: Barbara Schreuder-Wolf, Eye of the Tiger

Reservekampioen: Marie-Louise van Keulen, Zanzibar

 

Adult Low Hunter (ruiters onder 50 jaar)

Kampioen: Madeleine Brugman, Rocky Rebel

Reservekampioen: Elke van der Veer, Codermie Z

 

Adult Low Hunter (50+ ruiters)

Kampioen: Monique van den Hoeven, Flanagan

Reservekampioen: Bert Plijnaar, Galopin

Auteur: Wendy Scholten

Foto's: Jeroen Spoolder