‘Heel anders dan gewoon springen’

De Hoefslag besteedde op 16 november 2017 aandacht aan ons initiatief: Hunter- en Equitation rubrieken zijn in Amerika razend populair en alles wat uit Amerika komt waait ooit een keer over naar ons land. En dus wordt er deze week een aantal clinics en wedstrijden in ‘hunter-stijl’ georganiseerd.

 

Om deze Amerikaanse stijl van rijden goed onder de knie te krijgen is de zeer ervaren Hunter-Jumper Equitation trainster Florence Wetzel uit de Verenigde Staten ingevlogen. Zij verzorgt de clinics, met twee combinaties per uur, voor ruiters die nauwelijks springervaring hebben tot ervaren professionals.

 

Dinsdag en gisteren hebben al twee clinicdagen plaatsgevonden in Soest en Lichtenvoorde; vandaag is de beurt aan Groenekan en Doorn en morgen en zaterdag in Soest en Aerdenhout. De laatste clinic is op zondag in Putten. Patricia van Motman coördineert de wedstrijden.

 

Vergeet de klok, onthoud de rit

Niet onbelangrijk om te weten: Tijdens hunterrubrieken wordt vooral het paard beoordeeld op zijn manier van bewegen, techniek van springen en het te rijden zijn. Tijdens equitation rubrieken gaat het puur om de stijl van de ruiters en de techniek van rijden: met een zachte hand, balans en een ‘forward seat’. Kijk maar naar McLain Ward, Beezie Madden of Reed Kessler.De gereden tijd tijdens een parcours is van ondergeschikt belang.

 

‘Ik dacht dat ik aardig kon rijden’

Eventingamazone Madeleine Brugman is een van de deelnemers: ‘Het is heel anders dan ik gewend was. Ik dacht dat ik met ervaring in de drie disciplines en jagen toch wel een eind kwam, maar mooi niet. De manier van rijden van een parcours is compleet anders. Patricia houdt het heel simpel in de eerste sessies qua hoogte.’

 

‘Ik had het ook nog echt niet onder de knie hoor na één les. Kijken of ik er wat verder mee kom. Die rubrieken zijn een super leuke vervanging voor mensen die niet houden van barrage rijden of B springen hoog vinden.

 

Gat in de markt

Met aankomende vergrijzing kon er zo maar eens veel animo voor Hunter- en Equitation, denkt Madeleine. ‘Het is een beetjes een mix van dressuur (jurysport) en springen over natuurlijke hindernisjes, waarbij de balken wel kunnen vallen.’

 

Ook officiële wedstrijden

In 2018 zullen de eerste Hunter- en Equitation wedstrijden in Nederland verreden worden. Daarvoor worden zelfs Nederlandse juryleden getraind. Hunter-Jumper Equitation Holland is ook in gesprek met de FNRS om deze manier van rijden te promoten op maneges.