· 

Tips van HJE Holland: Maak indruk bij de jury

Foto Wendy Scholten
Foto Wendy Scholten

Deelnemen aan de Hunter-Jumper Equitation Holland wedstrijd op zondag 8 september in Soest? Wij hebben wat tips voor je vanuit Amerika. Hier de eerste:

 

TIP - Check je look

Juryleden kijken naar het totaalplaatje. Is je paard of pony mooi getoiletteerd? Zijn je laarzen gepoetst? Past je jas? Ziet het harnachement goed? Als de gehele look er verzorgd uitziet en jouw paard een mooie verschijning is, staat de jury te popelen om jouw ronde te bekijken!

Belangrijk is wat je vervolgens doet. De eerste klap is een daalder waard! De jury ziet graag een ruiter zelfverzekerd van start gaan met een 'ik kan dit' houding. Pak een mooie galop in een ritme en tempo dat bij je paard past en ga meteen door naar de eerste sprong. Tour niet eerst de hele ring door.

 

TIP - Imponeer de jury

Bij het beslissen welke hunter de rubriek moet winnen, vragen juryleden zich af: 'Welke van deze paarden zou ik zelf het liefst willen rijden?' Met rondes die gemiddeld slechts 90 tot 120 seconden duren, heb je niet veel tijd om te laten zien dat jouw paard het antwoord op die vraag is!

Vanaf het moment dat jij de ring betreedt tot en met het verlaten ervan, moet jouw optreden er makkelijk en (zelf)verzekerd eruit zien voor een hoge score.

De communicatie tussen jouw en jouw paard moet nagenoeg onzichtbaar zijn. Niets mag de aandacht van de jury afleiden. In feite lijken de beste ruiters op te gaan in de omgeving, het enige waar je dan nog naar kijkt is het paard. Uitzonderlijke hunterruiters laten zelfs de uitdrukking van het paard doorkomen, zodat elke hindernis die hij tegenkomt eenvoudig, voorwaarts en met plezier springt. 

De winnende ronde begint het aangalopperen en de eerste hindernis. Dit is geen 'warm-up', de hindernis telt! Galoppeer naar de eerste hindernis alsof je er al vier gesprongen hebt. Dit zet de toon! Je wil het parcours vloeiend en met vertrouwen afleggen.