· 

Zit jouw vraag hier tussen?

Een nieuw type wedstrijd werpt natuurlijk een hoop vragen op. Wij proberen hier antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten!

 

Ben je verplicht om in 'Amerikaans tenue' (lees: o.a. beige rijbroek, zadelvormig dekje) te verschijnen? 

Nee, we willen de eerste wedstrijd op 28 april graag toegankelijk houden. Gebruik de kleding en het harnachement waaraan je gewend bent. We willen niemand dwingen om nieuwe spullen te kopen. Wel appreciëren we een zwart of donkerblauw rijjasje zonder glitters en donkere handschoenen, maar nogmaals, dit is niet verplicht.

 

Welk bit mag ik gebruiken?

In de Hunter en Equitation rubrieken worden vriendelijke, zachte bitten gebruikt. Het type bit hangt af van de rijvaardigheid van de ruiter of amazone. Omdat dit de eerste wedstrijd is zijn alle bitten toegestaan, maar de jury zal veel aandacht besteden aan het juiste gebruik ervan en dit in de beoordeling meenemen. Bij een Pelham bit zijn twee teugels toegestaan. Ook mag de deelnemer kiezen voor een bitloos hoofdstel.

 

Wat moet ik weten w.b.t harnachement?

  • Gebruik geen tweede neusriem. Oftewel, de sperriem mag je thuislaten.
  • Als je de keus hebt, liever geen rubberen teugels gebruiken maar van leer of leer met katoen.
  • Martingaals zijn toegestaan in alle springrubrieken, maar niet in de zadelrubriek.
  • In de hunterrubrieken zijn beenbeschermers niet toegestaan. In de Equitationrubrieken mag er gebruik gemaakt worden van beschermers om de voorbenen.

 Wat moet ik doen als ik de ring binnenkom?

Zodra je de ring betreedt, begint de jury onmiddelijk met de beoordeling. Je hoeft niet naar de jury te groeten en er is geen startbel. Je komt binnen in stap, draaft aan, maakt een grote volte, galoppeert in het eerste gedeelte van de volte aan om in het goede ritme te komen en begint aan aan het parcours.

Galoppeer het gehele parcours in de juiste galop, ook in de wendingen en bij het van handveranderen. Laat je paard daarbij niet in draf vallen. Het is de bedoeling dat het paard of pony na de sprong in de juiste galop landt of anders een galopchangement maakt. 

 Na het beëindigen van het parcours maak je een overgang naar de draf richting de uitgang. Vlak voor de uitgang ga je terug naar de stap en verlaat je de ring.

 

Wat zijn zadelrubrieken?

In de zadelrubrieken rijden alle deelnemers van jouw rubriek samen in de ring. De ringmeester geeft aan wat de jury wil zien. Probeer een goede afstand te houden met de andere paarden of pony's. Het aanhouden van een bepaalde volgorde in de ring is niet nodig. Het paard hoeft niet in dressuurhouding te lopen. Het gaat hierbij om balans, rustige handen, stil liggende onderbenen en een voorwaartse blik. Het gaat om het samenspel met jouw paard of pony om zijn juiste bewegingen en goede karakter te laten zien op een manier zoals je tussen de hindernissen zou rijden.

 

In de hunterrubrieken moeten de paarden en pony's met een lange hals voorgesteld worden, in de Equitation zadelrubriek mogen ze wat ronder zijn in de hals, maar wel met de neus voor de loodlijn. De deelnemers zullen een stukje moeten doorzitten in draf. In galop wordt een 'forward seat' geapprecieerd. Geen verlichte zit (dus niet staan in de beugels), maar een 'lichte zit' met je bovenlichaam iets naar voren.

 

Hoe verloopt de prijsuitreiking?

De prijzen worden direct uitgereikt terwijl iedereen nog in de ring is.